Verenigingen & sport
Achtergrond
Diepenheim heeft een rijk verenigingsleven, met een grote diversiteit. Rijk met name door een aantal koninklijk onderscheiden verenigingen, de Harmonie en Ons Genoegen. Maar ook rijk door de Diepenheimse Schutterij die met haar traditie is opgenomen op nationale Inventaris immaterieel Erfgoed in Nederland. Als kunststadje heeft Diepenheim ook een aantal kunst gerelateerde verenigingen waarbij met name de Kunstvereniging een grote rol speelt. Naast deze verenigingen zijn er nog een 40-tal andere verenigingen voor sport en cultuur.
Het verenigingsleven speelt een grote rol in de Diepenheimse samenleving. Veel inwoners nemen dagelijks deel aan een of meerdere verenigingsactiviteiten. Voor zowel jong als oud zijn er meerdere verenigingen met activiteiten. Naast reguliere, vaak wekelijkse activiteiten organiseren diverse verenigingen ook jaarlijks grotere evenementen. Voorbeelden hiervan zijn het jaarlijkse Schuttersfeest, Loldagen voor de jeugd, Jannarok, stratenvolleybal, Truckfestijn, toneelvoorstellingen, Heimland, streekmarkt en het Kunstmoment.
Verenigingen lopen in de toekomst, maar ook nu al, tegen een aantal uitdagingen aan. Die gaan over huisvesting, vrijwilligers, de taken en invulling van besturen en onderlinge samenwerking.
De huisvesting van de verenigingen is divers. Veel culturele verenigingen zijn gehuisvest in het in 2014 geopende Cultureel centrum De Pol. Sportverenigingen maken gebruik van De Koppel, de sportzaal en de manege. De biljartverenigingen maken gebruik van de plaatselijke cafés of de Wozoco. De Molenaarshof is het thuis voor de Nederlands Hervormde Vrouwenvereniging.



Het beheer en onderhoud van de sportzaal ligt bij Stichting Sportzaal Stedeke. Hierbij is het gebouw in eigendom van de gemeente. De overige gebouwen moeten worden onderhouden door de eigenaren/ verenigingen. Dat lukt nu nog met behulp van subsidies en acties. We zien echter de trend dat verenigingen dit steeds meer zelf moeten zien te regelen.
Vrijwilligers zijn cruciaal voor het op pijl houden van het verenigingsleven. De aanleg van de kunstgrasvelden bij de voetbal of het organiseren van het jaarlijkse Schuttersfeest kan alleen dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Het afgelopen jaar heeft de Stadsraad een aantal studenten gevraagd om te kijken naar waar de problemen liggen. Op dit moment lijkt er geen structureel te kort van vrijwilligers maar de instroom van jonge mensen blijft wel beperkt. Dat zien we ook terug in de samenstelling van besturen. Om de huidige verenigingen van besturen te voorzien, zijn ongeveer 120 mensen nodig. We zien ook dat de taken die besturen hebben, steeds ingewikkelder worden. Kennis van boekhouding, aanvragen van subsidies en vergunningen, het opstellen van beleidsplannen, wordt steeds belangrijker. Het is belangrijk dat de diversiteit van verenigingen en evenementen in Diepenheim blijft. Diversiteit van verenigingen om de jeugd datgene te kunnen bieden wat gewenst is en gevraagd wordt. Samenwerken is hierin van meerwaarde. Een mooi voorbeeld van samenwerking is er al op De Koppel, hier werken de Voetbalvereniging Diepenheim, Volleybalvereniging Time Out, Speeltuinvereniging Nooit Gedacht, gymnastiekvereniging DGV, Seniorenvereniging Diepenheim, VVV, Tennisvereniging TV Stedeke, IVN, en de Stadsraad samen aan de realisatie van een buitensportaccommodatie waar jong en oud kunnen sporten en recreëren. Diversiteit in evenementen om ervoor te zorgen dat het ook voor mensen van buiten Diepenheim aantrekkelijk is om naar Diepenheim te komen. Als verenigingen meer bij elkaar komen en meer gaan samen werken dan biedt dit kansen. Daarin moeten we ook slim zijn. Afstemming en communicatie over evenementen bijvoorbeeld, zodat we niet onderling concurreren.
Ambitie
Mensen gaan bij een vereniging om dat ze het leuk vinden, zich kunnen ontspannen of juist inspannen en om iets anders te doen dan hun dagelijkse bezigheden. Voor de toekomst streeft de Stadsraad naar een bruisend verenigingsleven waar mensen energie van krijgen.
Voor wat betreft de sportverenigingen ziet de Stadsraad uitdagingen op het gebied van exploitatie en onderhoud van accommodaties, vrijwilligers en het aantrekkelijk blijven voor toekomstige leden. Voor een goed en betaalbaar aanbod voor sport is het gewenst dat de sportverenigingen de krachten bundelen en intensiever gaan samenwerken. Ook over de vorm moet gesproken worden. Is dat een omni-vereniging? Streven we naar één sportcomplex met gezamenlijke kantine en kleedruimtes? Wij zien genoeg mogelijkheden en kansen en gaan graag het gesprek aan!

Actiepunten
- Impuls aan samenwerking geven
- Daar waar vraagstukken rond exploitatie van huisvesting ontstaan, niet alleen kijken naar behoud van bestaande vorm maar nadenken over wat nodig en wenselijk is in de toekomst en daar huisvesting op aanpassen.
- Activiteiten overzicht maken en zorgen dat hierover gecommuniceerd wordt.
- Ondersteuning aan besturen. Samen kijken of en welke behoefte aan ondersteuning er ligt en dit vervolgens organiseren.
- Onze inzichten over vrijwilligersbeleid delen en kijken waar de uitdagingen liggen.
- Gesprek over raakvlakken tussen verenigingen starten.